ONS VERHAAL

Janne Landuyt is een breilabel dat ontworpen en gebreid wordt in Beringen, Limburg. Het label werd opgestart door Janne zelf in juni 2020 na het afronden van haar master textielontwerp te Gent.

Onze intentie als label is breigoed maken dat gekoesterd kan worden. We ontwerpen op onze eigen manier. Los van de gekende stramienen, deadlines en termijnen in de modewereld. Er worden 2 collecties per jaar gelanceerd, deze met telkens een tijdloze ideologie, licht seizoensgebonden en vol verrassende kleurencombinaties. De uitvoering van dit alles doen we op een zo duurzaam mogelijke manier. We gaan op zoek naar de meest ecologische grondstoffen die we tot knit omtoveren, op tweedehands breimachines, in ons eigen atelier te Beringen.

Elk breisel is een reflectie van onze eigen visie en beeldtaal die de drager kan combineren met de eigen persoonlijkheid en zo een nieuw 'mode-beeld' kan creëren voor zichzelf. Elk stuk ontstaat uit het experimenteren met de klassieke breitechnieken. Doorheen de collecties wordt het lichaam gezien als een canvas voor de geometrische vlakken die typerend zijn voor het label.

We ontwerpen niet specifiek voor vrouwen of specifiek voor mannen. De stuks die gemaakt worden kunnen iedereen gedragen worden. We werken een idee uit en dit resultaat oogt meer mannelijk of meer vrouwelijk. Dit is iets wat niet op voorhand vastgelegd wordt. We streven naar een toegankelijke mode waar zelfexpressie comfortabel is. 

 

Collecties

GE*VOMRD

Eerste officiële collectie die uitkwam in de lente van 2020.

 

F12

F12 is een verwijzing naar het nummer van het nieuwe atelier waar we sinds juli 2020 zijn ingetrokken. De architecturale elementen van dit atelier en gebouw gaven inspiratie voor het ontwerpen van deze collectie winter knits. De structuren en geometrie die er te vinden zijn werden één voor één omgezet in breisteken. Het is een ode aan de subtiele schoonheid van het oude pand. (Oktober 2020)

 

OMSTrEEK

is de kleurrijke collectie waarbij Janne de mosterd haalt bij haar omgeving. Vriendinnen en familie die haar inspireren - door een simpel woord die ze vangt uit een gesprek - of kunstwerken die vervat staan in de boekenkast van haar atelier. (Mei 2021)

 

SQUARE CIRCLE TRIANGLE

Het idee om met de drie simpele vormen (van het vierkant, de cirkel en de driehoek) combinaties te maken ontstond al snel na het lezen van het gelijknamige boek van de Italiaanse kunstenaar Bruno Munari. Het boek is een case study van de historische betekenis en de betekenis van deze geometrische vormen in verschillende culturen. In deze collectie focussen we enkel op de rust en eenheid de drie vormen ons visueel kunnen geven. (Oktober 2021)

 

PLATED - silver on wool

In deze mini collectie benadrukken we de samenkomst van juweel en breigoed in lagen. De term plated, of ook wel plateren in het Nederlands, is een term die afkomstig is uit beide ambachten. Het is een techniek waarin 2 garen of 2 verschillende materialen gebruikt worden om zo een gelaagd en speciaal effect te creëren op het oppervlak. De broches, oorbellen en ketting kunnen op een speelse manier geplaatst worden op het breigoed. In samenwerking met MMAAK. (Februari 2022) 

 

DWARS

Deze collectie is ontstaan uit het experimenteren met klassieke breitechnieken. Elk stuk is opgebouwd uit een basissteek die wordt onderbroken door het wisselen van kleur/steek. Dit uit zich in de vorm van balken die dwarsliggen op het breigoed. Het resultaat is een vormelijk spel dat tot leven komt wanneer de knit gedragen wordt. De intrede van katoen, in combinatie met merino wol en mohair, zorgt er voor dat het breigoed gladder en soepeler zal vallen op het lichaam. (mei 2022)

 

BINNEN DE LIJNEN

In deze collectie werden we geprikkeld door lijnen. Een lijn is op het eerste zicht een heel erg simpele vorm. Mooi in zijn eenvoud. Maar zeer krachtig in de composities die hij kan aannemen. Deze composities in combinatie met een kleurenspel van verschillende tinten paars, groen, blauw en beige vormden de basis om deze collectie op te bouwen. (Oktober 2022)

 

UITZICHT

DUO 3: Van beeld naar breigoed

De inspiratie voor deze collectie vonden we bij ons dagelijkse uitzicht. De schoonheid van de oude gebouwen die voor ons te zien zijn, legden we vast in twee foto's die we digitaal manipuleerden. We bewerkten de foto's zodanig dat er enkel nog geometrische vormen overbleven. Deze vormen werden op hun beurt in Photoshop omgezet naar pixels. Zo kan de tekening makkelijker verwerkt worden in het breisel. Dit gebeurde met intarsia, een zeer trage manier van breien. (februari 2023)

 

THE SWIMMING POOL COLLECTION

1 mei 2023