PRODUCTINFORMATIE

Vezels

Merino wol

Het is een natuurlijke proteïne vezel afkomstig van het schaap. Schapen worden meestal in de lente/begin zomer geschoren. De wol wordt na het scheren behandeld om het wol vette verwijderen. 

Wol is minder sterk dan katoen. De vezel blijft goed in vorm, behoudt warmte en absorbeert meer vocht dan katoen. Het verliest zijn kracht als het nat is, wordt slapper door te veel zonlicht en kreukt niet. Wol is biologisch afbreekbaar en kan perfect gerecycleerd worden.

Er wordt aangemoedigd om meer gerecycleerde wol of vegan wol te gebruiken als duurzaam alternatief. Anderzijds willen schaap houders het scheren op een diervriendelijke manier laten doorgaan. Al wordt wel gezegd dat een schaap geschoren moet worden en enkel de chemicaliën die op de wol wordt gedaan, tegen bijvoorbeeld vliegen, als dierenmishandeling wordt gezien.

 Mohair

Het is afkomstig van de angora geit. De lange vezel is gekend voor zijn hoge glans en zachtheid en wordt gezien als een luxevezel zoals zijde en kasjmier. De kwaliteit van de mohair hangt af van het aantal scheerbeurten een geit krijgt per jaar. Hoe minder scheerbeurten en hoe jonger de angora geit, hoe langer, fijner en zachter de vezel.

Mohair wordt vaak gecombineerd met merinowol en polyester.

Het is de meest duurzame vezel van alle dierlijke vezels, het heeft een grote elasticiteit, absorbeert en laat vocht goed los, werpt stof makkelijker af dan merino wol, neemt zeer goed kleur op, vervilt en krimpt minder snel dan wol, kreukt niet en is biologisch afbreekbaar. Mohair op zich kriebelt niet maar wel in combinatie met acryl.

Polyester

Polyester is een synthetische vezel gemaakt van petroleum. Het bestaat in twee soorten; PET of PCDT. PET, Polyethyleentereftalaat, is een sterker type polyester die dan ook populairder is in de kledingindustrie. Hij wordt vaak gemengd met natuurlijke vezels zoals mohair, om zo de draad nog sterker te maken.

De vezel is zacht en valt mooi, houdt zijn vorm goed aan, gaat zeer lang mee, zal niet snel pillen, droogt snel en kan goed geverfd worden op hoge temperaturen.

Het maakproces van polyester heeft veel energie nodig maar het is de  meest gerecycleerde stof. Zo worden vaak PET-flessen omgetoverd tot draad.

Katoen

De meest populaire vezel, afkomstig van een plant. De vezel is licht, blijft sterk wanneer hij nat is, absorbeert snel vocht, kan zeer goed geverfd worden, is niet stabiel en kan dus krimpen. Katoen kan heel het jaar door gedragen worden.

Er is globaal een zeer grote vraag naar katoen waardoor er dus ook een grote en intensieve productie is. Deze productie gebruikt chemicaliën en zeer veel water. 

Hierdoor gebruiken wij regelmatig organisch katoen om zo minder chemicaliën te moeten gebruiken en het waterverbruik te verminderen.

 Acryl

Acryl is een synthetische vezel die gemaakt is van acrylonitrile. Het ontstaat door de reactie van zekere petroleum of steenkool gebaseerde chemicaliën met een variatie van monomeren. De vezel lijkt op wol en wordt vaak gecombineerd met natuurlijke vezels om een nog sterkere draad te bekomen. Hierdoor kan deze vezel enorm lang mee gaan.

Acryl is niet biologisch afbreekbaar of recycleerbaar. Het productieproces bevat emissies die een grote hoeveelheid vluchtige organische stoffen bevatten.

 

Afkomst garen

Alle fabrikanten waarmee we samen werken zijn afkomstig uit de regio Toscane. 

De merino wol en de mohair zijn afkomstig uit een fabriek in Prato, Italië. Deze fabriek maakt sinds 2010 gebruik van zijn eigen fotovoltaïsch systeem dat op hun dak ligt. Door dit systeem kunnen ze 50% van de nodige energie zelf produceren. Dat betekent jaarlijks 400ton minder aan CO2.

De merino wol draagt het RWS certificaat. De Responsible Wool Standard is een vrijwillige norm die zich richt op het welzijn van schapen en het land waarop ze grazen. Het geeft de industrie een tool om de beste praktijken van boeren te herkennen. Het zorgt ervoor dat wol afkomstig is van boerderijen die een progressieve benadering hebben van het beheer van hun land, holistisch respect voor het dierenwelzijn van de schapen en de vijf vrijheden van dierenwelzijn respecteren. En het zorgt voor een sterke bewakingsketen voor gecertificeerde materialen terwijl ze door de toeleveringsketen gaan.

De Mohair draagt het RMS certificaat. De Responsible Mohair Standard is een vrijwillige norm die zich richt op het welzijn van geiten en het land waarop ze grazen. Het geeft de industrie een tool om de beste praktijken van boeren te herkennen. Zorgt ervoor dat mohair afkomstig is van boerderijen met een progressieve benadering van het beheer van hun land, holistisch respect voor het dierenwelzijn van de geiten en de vijf vrijheden van dierenwelzijn. En het zorgt voor een sterke bewakingsketen voor gecertificeerde materialen terwijl ze door de toeleveringsketen gaan.

Productie

Het breien gebeurt op tweedehands Brother breimachines. Het gaat hier dus over slow-fashion aangezien alles handmatig bestuurd wordt.

We werken met 'made-to-order' om zo het aanmaken van een stock te kunnen vermijden en geen overproductie te doen. Hierdoor rekenen we 3 weken tot het bestelde item bij u thuis aankomt. 

 

Verzorging van breigoed

Is het breiwerk af, wordt het gewassen in een wasmachine, omdat er door de garen fabrikant een laagje was op de garen wordt gesmeerd om zo de draad beter door de machine te laten glijden. De waslaag wordt door deze wasbeurt weggehaald. 

Wanneer een stuk pas gebreid is, heeft het nog niet zijn officiële afmetingen. Er zit nog een krimp op de garen. Na het wassen krimpt het breisel tot zijn officiële maat. Bij katoen en synthetische garen is deze krimp bijna nihil, bij wol en mohair zal deze zichtbaar zijn. 

Wanneer jij zelf je stuk wilt wassen mag dit gerust in de wasmachine. Op voorwaarde dat de machines niet vol gestoken wordt. Hoe meer stuks je in de machines steekt, hoe groter de kans op vervilting. Hierbij raden wij aan het gebruik van wasmiddel te vermijden. Een klein beetje wasverzachter is voldoende om je product terug fris en zacht te maken. Zet je programma op max 30° en 800 toeren. (= meestal wol-programma)

Als je jouw wasmachines niet vertrouwd, kan je het stuk gewoon wassen met handwas. Vergeet niet je stuk plat te laten drogen. Als je een breisel met natuurlijke vezels nat ophangt, kan de vezel scheuren waardoor je breisel zal uitrekken. 

Als het breisel niet vuil is maar niet meer fris ruikt, hang hem dan enkele uurtjes buiten in de frisse lucht. 

 

Extra Info

Wanneer wordt textiel (/een vezel) duurzaam?

Duurzaam textiel wordt geproduceerd op een ethische manier, rekening houdend met het milieu, een korte economische keten en met de goede sociale omstandigheden van werknemers. Allen aspecten die zeer belangrijk zijn voor slow fashion merken. 

Is een synthetische vezel slechter of beter dan een natuurlijke vezel?

De een is niet beter dan de andere. Het hangt volledig af van wat je behoeften zijn en wat een vezel voor jou moet doen. Geen enkele vezel is perfect en hebben voor en nadelen. 

Bij welke vezel ontstaat er minder pilling?

'Pilling' is het vormen van bolletjes vezel op de breigoed. Elke vezel zal na verloop van tijd pillen. Lange filament vezels zullen niet snel pillen, tenzij ze gebroken zijn. Kortere vezels (zoals polyester) zullen uiteindelijk gaan pillen als vervolg van de accumulatie van statische elektriciteit.

Heb je nog vragen over de voorgaande onderwerpen, twijfel dan niet om een mailtje te sturen naar info@jannelanduyt.be voor meer info.
Bron: ‘textilepedia: the complete fabric guide, 2020 by Fashionary International Ltd, Hong Kong.’
Bron: https://textileexchange.org